Kawa wydaje się być jednym z najpopularniejszych napojów wśród Polaków. Aż 80% naszych rodaków deklaruje, że nie może sobie wyobrazić konkretnego poranka bez pysznej i pachnącej kawy. W wyjątkowych przypadkach, ze względu na problemy zdrowotne, wskazane jest ograniczenie jego spożycia lub całkowite zaprzestanie picia tego napoju. Dla tych, którzy z różnych powodów nie są w stanie spożywać tradycyjnych napojów z czarną kofeiną, zaleca się kawę inkę.

Z czego przygotowuje się kawę inkę?

Jest to typowy napój przygotowywany z prażonych nasion wybranych zbóż, takich jak żyto, jęczmień, orkisz lub pszenica. Producenci często różnicują smak napoju za pomocą wszelkiego rodzaju dodatków, w tym przypraw, cykorii, buraków cukrowych itp. Tego rodzaju produkty nie zawierają konserwantów i barwników. Co więcej, zawierają one coraz więcej naturalnych komponentów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie ludzi.

Czym jest kawa inka?

Najczęściej reklamowaną kawą zbożową w Polsce jest kawa typu instant marki inka. Jest produkowana z najbardziej naturalnych składników i nie zawiera konserwantów ani barwników. Produkt może być spożywany zarówno na gorąco jak i na zimno. Podawany bywa bardzo często z mlekiem i lodem, jest to doskonały zimny napój na gorące letnie dni.

Właściwości poprawiające samopoczucie

Nie wszyscy wiedzą, że bezkofeinowe napoje kawowe mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie. I warto wiedzieć, że kawa inka zawiera błonnik, białko i cukier. Jednak co najważniejsze, nie zawiera tłuszczu (w niektórych formach można znaleźć minimalną ilość 0,1:0,3 g na 100 g we wszystkich produktach).

Jakie są korzyści z picia kawy inki?

Spożywanie inki przynosi następujące korzyści dla organizmu:

  • zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi;
  • wspiera wydalanie kwasów żółciowych;
  • promuje perystaltykę jelit;
  • chroni organizm przed powstawaniem nowotworów złośliwych;
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie wszystkich nerek.

Kto może pić kawę inkę?

Łagodne działanie kawy zbożowej czyni ją odpowiednią dla dzieci i kobiet w ciąży, ale nie ma potrzeby przesadzać i pić ją z umiarem. Kawa inka jest źródłem szkodliwego akrylamidu, który nie jest powszechnie spotykany w diecie. Kawa zbożowa zapewnia również bogaty indeks glikemiczny. Po jego wypiciu poziom glukozy we krwi wzrasta bardzo szybko, dlatego nie jest to zalecane w przypadku cukrzycy, która wiąże się z tolerancją na poziom insuliny. Nie jest ona również odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu (z wyłączeniem glutenu).